Handleiding Tooth Gem Kit

VOORBEREIDING

Voordat je begint met de kit, is het cruciaal dat je tanden krachtig schoon zijn. Poets je tanden dus zorgvuldig en lang genoeg om tandplak zo veel mogelijk te verminderen.

Waarom is dit zo belangrijk?
Als je deze stap overslaat, kunnen er op de lange termijn problemen ontstaan na het plaatsen van je tandjuwelen. Bacteriën en tandplak kunnen zich ophopen op de plek waar je het juweel plaatst, wat kan leiden tot gebitsproblemen en ervoor kan zorgen dat je juweel vroegtijdig loskomt. Zorg er dus voor dat je gebit maximaal schoon is!

Let op!
De levensduur van je tandjuwelen hangt bijna volledig af van een juiste aanbrenging en nazorg door jou als gebruiker. Een onjuiste of inefficiënte plaatsing en het niet volgen van de handleiding kunnen ervoor zorgen dat de steentjes vervroegd loskomen. Dit gebeurt in 99% van de gevallen door gebruikersfouten en niet door een defect product. Het is dus essentieel om methodisch en nauwkeurig te werk te gaan. Vanwege deze afhankelijkheid van de gebruiker kunnen wij helaas geen garantie bieden op de levensduur van de tandjuwelen en kunnen wij geen klachten in behandeling nemen die hierop betrekking hebben.

VOORWERK

Open de verpakking en leg alle onderdelen netjes neer op een schoon oppervlak. Zorg ervoor dat je minimaal 15 minuten de tijd hebt om deze kit te gebruiken. Hoe haastiger je het doet, hoe groter de kans dat het niet goed gaat. Neem dus je tijd! Vergeet niet een klein bekertje met water ernaast klaar te leggen.

Begin met het plaatsen van de wanghaak (als deze goed past) in je mond om je tanden bloot te stellen. Hierdoor blijven je tanden droog tijdens het plaatsen van de tandjuwelen. Als alternatief of in combinatie kun je ook de meegeleverde katoenen rollen gebruiken. Neem één van de katoenen rollen en plaats deze tussen je tand en je lip om de lip van de tand weg te houden.

Als je lip nog steeds de tand raakt, gebruik dan meer stukjes katoen om je lip verder van de tand af te houden. Als het nodig is, plaats dan nog een katoenen rol tussen de boven- en ondertanden en bijt erop.

PLAATSING TANDJUWEEL (GEBRUIK EEN SPIEGEL!)

Stap 1: Doop een aanbrengstoker in de container met "STEP 1 ETCH" (etsmiddel). Wrijf het etsmiddel ongeveer 30 seconden over het tandoppervlak waar je het tandjuweel wilt plaatsen. Dit bereidt de tand voor op de hechtmiddel.

Neem daarna een katoenen rol, maak één uiteinde vochtig, en veeg het etsmiddel volledig van de tand af. Zorg ervoor dat er geen etsmiddel achterblijft. Droog de tand vervolgens grondig met het droge uiteinde van de katoenen rol. Het is belangrijk dat de tand helemaal droog is voordat je verdergaat met stap 2.

Stap 2: Gebruik een nieuwe aanbrengstoker (niet dezelfde als in stap 1) en doop deze in de container met "STEP 2 BOND" (hechtmiddel). Breng een dunne laag hechtmiddel aan op de tand, precies op de plek waar je het tandjuweel wilt plaatsen. Zorg ervoor dat het lijmoppervlak niet veel groter is dan de grootte van het tandjuweel, om een nauwkeurige hechting te garanderen. Ga direct door naar stap 3 en 4.

Stap 3: Gebruik het witte waxpotlood (jewelpicker) om het tandjuweel op te pakken en plaats het in het midden van de aangebrachte hechtmiddel. Je kunt de positie van het tandjuweel nog lichtjes aanpassen met de aanbrengstoker of het waxpotlood. Druk het juweel zachtjes aan tegen de tand.

Stap 4: Als de plaatsing naar wens is, pak het UV-lichtje en begin met het uitharden van de lijm. Schijn het UV-licht direct op het tandjuweel en zorg ervoor dat het hele tandoppervlak bedekt is. Houd het licht 60 tot 120 seconden (hoe langer, deste sterker de hechting) gericht op de tand voor een sterke hechting. Zorg ervoor dat er tijdens dit proces geen speeksel of vocht op de tand komt. Nadat je klaar bent, spoel je mond grondig met water om eventuele restanten van het etsmiddel of hechtmiddel te verwijderen. Het tandjuweel is nu succesvol geplaatst!

NAZORG

  • Raak het tandjuweel direct na het aanbrengen niet aan en speel er niet mee.
  • Eet of kauw geen kauwgom gedurende minimaal één uur nadat het tandjuweel is geplaatst.
  • Eet alleen zachte voedingsmiddelen gedurende de eerste 12 uur.
  • Poets je tand niet die een juweel heeft gedurende 12 uur. Het is beter om de eerste 24 uur geen elektrische tandenborstel te gebruiken nadat er een tandjuweel is geplaatst.
  • Wees altijd voorzichtig bij het bijten in hard voedsel waar het tandjuweel is geplaatst. Dit zal de levensduur van je tandjuweel verlengen.
  • Vermijd roken en/of vapen voor minimaal 12 uur na het plaatsen.
  • Vermijd het uitoefenen van teveel druk op het tandjuweel tijdens het tandenpoetsen. Vooral bij het gebruik van een elektrische tandenborstel moet je voorzichtiger zijn en met lichte druk poetsen om te voorkomen dat de bovenlaag van het tandjuweel loslaat.

FAQ/ VAAK GESTELDE VRAGEN

ZIJN ZE PERMANENT?
Nee, tandjuwelen zijn tijdelijk en vallen er na een tijdje vanzelf uit. Afhankelijk hoe goed je het hebt aangebracht en je tanden onderhoudt, kan de levensduur variëren van 3 weken tot zelfs 12 maanden.

IS HET VERWIJDERBAAR?
Ja, uw tandarts kan het tandjuweel veilig voor u verwijderen. We raden af om zelf het tandjuweel te verwijderen, omdat u hierdoor schade aan uw tanden kunt veroorzaken.

MIJN TANDJUWELEN ZIJN ERAF GEVALLEN, MAAR ER ZIT NOG EEN GRIJZE ONDERLAAG OP MIJN TANDEN, WAT NU?
Indien er nog grijze onderlaag op uw tanden zichtbaar is, duidt dit erop dat er mogelijk een overmatige hoeveelheid lijm is toegepast rond het tandjuweel, in plaats van slechts de hoeveelheid die overeenkomt met de grootte van het juweel. Het kan ook betekenen dat de UV-lamp te lang is gebruikt; wij adviseren een maximale belichtingstijd van 120 seconden. Deze omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de onderlaag te stevig is gehecht, waardoor deze sterker aan de tand hecht dan het juweel aan de onderlaag.

Te hard poetsen met een tandenborstel of het gebruik van een elektrische tandenborstel kan dit ook veroorzaken. We raden aan om langzaam te poetsen in de buurt van het tandjuweel en insgelijks met een elektrische tandenborstel op de laagste stand. Wees dus erg voorzichtig tijdens het poetsen; teveel kracht zorgt er namelijk voor dat het steengedeelte van de onderlaag af wordt getrokken.

Indien u de onderlaag wilt verwijderen, raden wij ten zeerste aan dit te laten doen door uw tandarts om schade aan uw tandglazuur te voorkomen. De tandarts kan tevens het overtollige lijm professioneel wegpolijsten. Indien u ervoor kiest om dit op eigen risico zelf te doen, kunt u proberen een scherp object, zoals een naald of tandenstoker, voorzichtig te gebruiken om de onderlaag weg te schrapen. Wij adviseren echter om uiterst voorzichtig te werk te gaan om letsel of beschadiging van uw tanden te voorkomen. Houd er rekening mee dat zelfs kleine fouten tijdens het schrapen kunnen leiden tot blijvende schade aan uw gebit. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en professioneel advies in te winnen.

Dit product is niet geschikt voor baby's en kleine kinderen. Voor tieners raden we aan het product samen met een ouder of voogd te gebruiken.

KAN IK EEN TANDJUWEEL OP FACINGS PLAATSEN?
Helaas zal het hechtingsmiddel alleen hechten aan natuurlijke tanden. De Tooth Gem Kit is niet geschikt voor kunstmatige tanden zoals, kronen, bruggen en/of facings. Dit komt omdat deze een andere structuur hebben dan natuurlijke tanden. De speciale lijm heeft op deze tanden geen goede hechting.

ZAL HET TANDJUWEEL MIJN TAND BESCHADIGEN?
Nee! Het tandjuweel zal zich hechten aan het glazuur, zoals een orthodontische beugel, zonder enige vorm van boren of pijn.

IK BEN ZWANGER, MAG IK DE TOOTH GEM KIT GEBRUIKEN?
Nee, dit raden wij absoluut af tijdens een zwangerschap. Voor of na een zwangerschap is uiteraard geen probleem.